Operations information

Ar korrektion

Det er vigtigt at du gennemlæser og forstår det relevante dokument før du giver din samtykke til et indgreb.

Sygesikring

Ar korrektion

Et brud i hudens overflade kan opstå efter en skade eller operation vil forsøge at hele igen ved at danne et ar.

Arrets heling og modning tager fra 1 til 1½ år. Arret skifter farve i løbet af denne tid. I starten vil det blive lidt tykkere og det kan klø i de første måneder, hvorefter det bedres efter 6-9 måneder. Arret er færdig udviklet efter 1-1½ år.

Ar, der er opstået pga. af en skade eller skoldning bliver ofte tykke og medfører fysiske og kosmetiske gener. Derimod er operations-ar ikke særligt iøjnefaldende, men kan være tykke og fremtrædende pga. placering, arvelig tendens eller infektion.

Ar som sidder på ører, bryst og skuldre har større tendens til at blive tykke. Det samme gælder for ar hos personer med mørk hud.

Ar korrektion ønskes pga. kosmetiske eller fysiske gener. Ar kan være skæmmende pga. beliggenhed, udseende eller størrelse. Der kan også være direkte fysiske gener i form af smerter, ømhed eller stramning.

Der bliver valgt en af de følgende behandlinger:

  1. Hvis arret bliver tykt allerede efter få måneder fra operationen, kan man behandle det med steroid injektioner. Denne behandling gentages med nogle ugers interval, og gør arret tyndt, blødt og smidigt.
  2. Et tykt generende ar kan skæres væk og syes sammen igen i samme retning som før.
  3. Ar som er stramme og mangler bevægelighed kan med fordel opereres, hvor kirurgen ændrer arrets form ved en såkaldt Z-plastik. Derved bliver arret både mindre strammende og mindre tydeligt.
  4. Nogle gange er et ar så bredt, at man er nødt til at fjerne det over flere gange. Dette kaldes en serie-excision, og bruges når huden ikke kan nå sammen, hvis man fjerner hele arret på en operation.
  5. Lige efter operation er det normalt for ar at være røde, da det er en del af helingsfasen. Denne rødme kan dog behandles effektivt med IPL eller laser med nogle få behandlinger med 3-4 ugers mellemrum, hvis patienten ikke ønsker at vente den tid det naturligt tager for arret at færdig-modnes (ca. 1-1½ år).

Ar pleje

Vi anbefaler at man bruger Micropore tape (3M) i de første 3 måneder, som man skifter ca. 1 gang om ugen. Tapen kan tåle vand og kan duppes tør efter bad. Den kan bruges så længe at huden ikke viser tegn på irritation.

For at et ar kan hele optimalt, må det ikke belastes i de første 3 måneder. Derfor må man så vidt muligt undgå sport og fysiske udfoldelser som vil kunne strække arret i den tid.

Operations-ar kan behandles med IPL eller Laser mod udtalt rødme.

Ar skal beskyttes mod solens stråler i hele det første år, da lyset kan gøre arret mørkt og mere tydeligt på huden. Derfor skal der bruges solcreme min. faktor 30, og man kan dække arret med plaster-tape eller tøj.

Mulige bivirkninger og risici til en ar revision

Der er altid en lille risiko for at der kan opstå blødning, infektion og udvikling af uskønne ar

Forventet resultat

Som hovedregel erstatter man det gamle ar med et nyt.

Det kosmetiske resultat er afhængigt af arrets placering, genetik og efterplejen.

I meget få tilfælde kan et revideret ar blive endnu tykkere end før operationen.

Tag kontakt til os

Vi booker dig ind så hurtigt som muligt