Operations information

Øvre øjenlåg

Det er vigtigt at du gennemlæser og forstår det relevante dokument før du giver din samtykke til et indgreb.

Sygesikring

Øvre øjenlåg

Patienten kan blive henvist af egen læge til operation betalt af sygesikringen, hvis der er opfyldt følgende kriterier:

  1. Indskrænkning af synsfeltet med kompenserende, reflektorisk udløst bagoverbøjning af hovedet. Afstanden mellem nedhængende overskudshud på øvre øjenlåg og pupillens centrum er mindre end eller lig med 3 mm, når patientens hoved er i normal-anatomisk position med afslappet ansigts- og pandemuskulatur, og med patientens blik rettet lige frem.
  2. Tyngdefornemmelse af øjenlåg og hovedpine pga. konstant rynkning af panden for at løfte
    huden på øvre øjenlåg.
  3. Irritation, kløe mm. som følge af hudforandringer i hudfolden.

Konsultation

Under konsultationen vurderes omfang af overflødig hud på øvre øjenlåg og forventet effekt af operationen. Desuden vurderes øjenbrynsplacering og behov for løft af øjenbryn. Dette kan ikke laves under sygesikringen. Derefter bliver der taget billeder for at dokumentere udseendet før og kontrollere resultatet ved fremtidig evaluering/kontakt efter operationen.

Operation

Operationen udføres i lokal bedøvelse, hvor man får et lille stik i huden over hvert øjenlåg.

Operationssnit placeres skjult af de naturlige folder på øvre øjenlåg. Derefter fjernes den hudfold og eventuelt små fedtpuder, der nogle gange buler inde i
øjenkrogene. Sår lukkes med fine tråde, der skal fjernes efter 1 uge på privathospitalet. Selve operationen varer under 1 time.

Pleje efter operation

Patienten bliver observeret på klinikken ca. ½ time med koldt omslag. Når man kommer hjem, skal man ligge med højt hovedgærde ca. 30-40 grader, og kolde pakninger hen over øjenregionen resten af dagen med korte pauser.

Synet kan være sløret i 1 døgn pga. en salve som bruges til at lindre og beskytte øjnene under indgrebet og pga. hævelse, som er normalt efter øjenlågsoperation.

Vi anbefaler at patienten indtager blød, kølig kost og undgår alkohol og varme drikke det første døgn for at undgå blødning. Belastning, forover bøjning og tunge løft skal helst undgås den første tid efter operationen.

Tråde vil almindeligvis blive fjernet her på klinikken efter en uge.

Hævelsen forsvinder typisk inden for 1 uge. For nogle personer vil hævelsen vare i et par uger.

Misfarvning forsvinder typisk efter 7-10 dage.

Vi anbefaler at patienten bærer solbriller i et par uger for at beskytte øjnene mod vind og sol irritation. Patienten skal undgå sport eller lignende i 2-3 uger.

Mulige bivirkninger og risici

Heldigvis er alvorlige komplikationer ved øjenlågsoperationer sjældne. Nogle af de mulige komplikationer kan være blodansamling under huden, som evt. skal fjernes, tåreflod i et par uger og infektion der kan behandles med antibiotika.

Der vil være beskeden risiko for midlertidig følelsesløshed i huden omkring øjenlågene og forringet funktion af øjenlågene.

Forventet resultat

Arrene kan være røde og lidt tykke i op til 3 måneder, hvorefter de begynder at blege af og er næsten usynlige efter 9-12 mdr.

Øjenlågsoperation har generelt den effekt at man ser mere udhvilet, frisk og kvik ud.

For at få det nøjagtige billede af det operative resultat skal man vente mindst 4-6 uger efter øjenlågsoperationen.

Resultatet af øjenlågsoperation påvirkes af patients alder på operationstidspunktet, mængden af slaphed, typen af operation, arvelige og livsstilsfaktorer.

Tag kontakt til os

Vi booker dig ind så hurtigt som muligt